Slik sørger du for sikker lek i oppblåsbare sklier

Oppblåsbare sklier er en meget populær attraksjon på barnebursdager, cuper og festivaler.

Barna leker seg og de voksne trives. Selv oppblåsbare sklier er både morsomme og trygge, er det fortsatt noen få regler å følge for å være sikker på at ingenting uventet skjer.

Sikkerhetsmessig godkjenning


Oppblåsbare sklier er et av de produktene som er underlagt Krav om sikkerhetsmessig godkjenning. Sørg for at du kjøper eller leier av et firma som kjenner disse reglene og som kan hjelpe deg med godkjenning ved kjøp eller som allerede har slik godkjenning på plass om du skal leie en sklie.
Alle hoppeslott,  og oppblåsbare sklier skal være merket med tilsvarende skilt m/oblat


Forsikring
Skal du gå til innkjøp av en oppblåsbar sklie, må du ha ansvarforsikring i tillegg til sikkerhetsmessig godkjenning. Lei alltid hoppeslott, sklier og hinderløyper fra en bedrift som har ansvarsforsikring.


Tilsyn

Oppblåsbare sklier skal ha konstant tilsyn av en voksen. Det må være en forelder eller eldre tenåringer på arrangementet som kun har som oppgave å passe på at at alle barna følger reglene for sikker bruk.

Skilting
Det skal være skilt som tydelig viser regler for bruk på en hver oppblåsbar sklie, skiltet skal være mulig å skjønne for barn, det vil si at reglene skal være synliggjort med symboler.Hold kjæledyrene unna sklien.
Oppblåsbare sklier er designet for mennesker og er ikke trygt for kjæledyr å leke seg. I tillegg kan med sine skarper klør og ivrige tenner rive et hull i stoffet.
Hold et øye med været
Man kan fint bruke oppblåsbare sklier i det typiske norske sommerværet (les «ikke alltid blå himmel), men følg med på vær utviklingen.


Ved kraftig vind kan sklien begynne å svaie, da bør viften skrues av til vinden løyer igjen. Regn kan gjøre overflaten glatt slik at barna sklir, da bør viften også skrues av til man har fått tørket overflaten igjen.

Lyn slår som kjent ofte ned i det høyeste objekt, det kan være sklien eller et barn i toppen av sklien. Når det lyner, få barna bort fra sklien umiddelbart.

Husk å fylle på med væske
Når barn leker i oppblåsbare sklier eller hoppeslott, er de i sunn og god aktivitet, dette gjør også sitt til at de blir varme og slitne, sørg derfor for at de får nok å drikke, dette kan være vanskelig for barna selv å tenke på når de har det så gøy


Ingen mat og drikke i sklien.
Å etterfylle med mat og drikke er viktig, men gjør det til en ufravikelig regel at det ikke er lov å spise og drikke i sklien.

Forhindre de sprøeste påfunnene.
Barna har en tendens til å bli ganske aktive og det er fint. Men, vi må allikevel regulere å ta bort de mest voldsomme krumspring som klatring på sidene eller en hel horde av barn sklir ned sklien samtidig.